Utstyr i alpint

SKI OG STØVLER FOR YNGRE LØPERE

Det er viktig at utstyret stemmer overens med hverandre, i forhold til kroppsvekt, høyde, teknikk, ferdighetsnivå og styrke. HAK oppfordrer til å kjøpe brukt utstyr, og det er mange muligheter for det:

SKI
Valg av ski bør gjøres i samråd med trener. I U8 og U10 holder det fint med kortere storslalåmski, som gir god hjelp til å lære svingteknikk. Videre inn i U12 øker kravene for tilpasset utstyr. U12- SG-regler

Tommelfingerregler for lengder på ski er følgende: 

SSL-ski: 5-10cm over hodehøyde
SL-ski: 20cm kortere enn SSL
SG-ski: 20-25cm lengre enn SSL
Fartsski bør ikke være for lange under første sesong i SG.

Noen tips om hva du skal se etter når du sjekker ski:

  • Se etter at sålen ikke har store sår eller riper, og at den er jevn (ikke bulker). Hold skien og legg øyet ned til sålen, se bortover overflaten. 
  • Se at det er igjen stålkant fra undersiden av sålen og ut, slik at du har noe å arbeide med (slipe kanter). Dra tuppen av neglen mot den spisse delen av kanten. Du kjenner fort hakk eller ujevnheter. Små hakk er ikke farlig, det får man bort ved å bruke et bryne eller en fin fil.
  • Se at det ikke er noen sprekker i selve konstruksjonen (på sidene).
  • Se at skiene ikke er sprengt/ bøyd. Hold skiene sammen og se at de ligger jevnt inntil hverandre når du presser dem sammen (det er litt spenn i skiene).
  • Se at sort belegg ikke er grått/ hvitaktig, da er belegget oksidert og vil gi dårligere gli. Dette kan komme av at skiene ikke blir smurt regelmessig, eller at sålen har blitt brent.

Hver høst har HAK bruktmarked i Sollifjellet. Da er det gode muligheter til å kjøpe brukt alpintutstyr.

 

VALG AV BINDINGER OG PLATER

Bindingene på alpinski må strammes i forhold til løperens vekt og teknikk. En tommelfingerregel er: Ta løperens vekt med støvler og skiklær, legg til 20-30kg. Da finner du innstillingen som er mest riktig. Men det er ingen fasitsvar. Sjekk med trenerne hvis du er i tvil. Skru og test under kontrollerte forhold. Dette er viktig da det er sikkerheten vi snakker om.

STØVLER
Det er viktig at støvler passer (ikke for store, og ikke for små) og at de er myke med god vinkel framover i ankel.

VALG AV HJELM
Hjelm er påbudt i alpint for barn og ungdom. Når man skal velge hjelm er det viktig å tenke funksjonalitet, passform og vekt. Når barna blir 11 år kan det lønne seg å kjøpe 2 hjelmer. En hjelm for teknisk SL med bøyle og en til SSL og SG.

STAVER
Det er viktig at stavene har riktig lengde. Barna klarer seg lenge med et par SL og et par bøyde til SSL og SG. Det er viktig at SL staver er ikke for høye! For å teste lengde på stavene, snu dem opp ned, og hold over trinsa. Hvis armen er i 90-graders vinkel er stavene passe lange. 

RYGGPLATE
Ryggplaten bør ha alle som står på ski. Den skal være smidig og lett bevegelig. Fra og med U12 er det påkrevd med ryggplate i SG.